Tak for 2019!
GODT NYTÅR!
Imens 2020 så småt bliver løbet i gang, så vil vi i Århus Sinfonietta gerne sende en lille nytårshilsen og sige tak for året, der er gået.
År 2019 blev en spændende sæson, hvor vi gav publikum fire unikke muligheder for at opdage ny musik i inkluderende lydrum, skabte nye klangflader i samarbejde med Aarhus Jazz Festival og Aarhus Festuge, støttede op om en ny kulturklub i samarbejde med Kunsthal Aarhus, Aarhus Jazz Orchestra og Bora Bora, uropførte en kammeropera på SPOT Festival og fremførte en moderne klassiker på en miniturné.
I 2019 fik vi også så småt taget hul på vores 30 års jubilæumsfejring, der for alvor markeres i 2020. I samarbejde med bureauet Overtone fik vi udarbejdet et nyt logo og visuel profil, der blandt andet kan ses på vores hjemmeside. Det er vores håb, at vi kan skabe en sammenhængskraft på tværs af vores platforme.
Nederst i dette nyhedsbrev løfter vi sløret for det første af vores mange spændende projekter i 2020 og vi vil løbende ligge nyt info om de kommende projekter på hjemmeside og facebook, så hold øje!
Vi glæder os til at præsentere en masse musik for jer i 2020!
På vegne af Århus Sinfonietta,
Allan Gravgaard Madsen, kunstnerisk ansvarlig
NY MUSIK I NYE LYDRUM
Projektet LYDRUM gav publikum fire unikke muligheder for at møde musik i inkluderende “lydrum”, væk fra den traditionelle koncertsal. Igennem fire koncerter inviterede vi publikum indenfor i skarpt kuraterede koncertkoncepter, der var designet til at forstærke elementer i de enkelte valgte værker samt gøre lytteoplevelsen dyb og sanselig. Fælles for alle fire projekter var, at de lod publikum komme helt tæt på musikerne, sig selv og musikken i forskellige former for nærhed og rum.
LYDRUM #1: Music for Heart and Breath fandt sted i Auditorium A, Aarhus Universitetshospital, Skejby, den 7. april 2019. I Richard Reed Parrys værk for ensemble virker der ingen dirigent. Musikerne bliver udstyret med et stetoskoper og skal spille de forskellige rytmiske figurer ud fra deres egen puls og vejrtrækning.
Inden koncerten havde vi i samarbejde med musikformidler Annemette Juul Pedersen inviteret overlæge i hjertesygdomme, Christian Gerdes, til en samtale om hjertets musik og musikkens puls.
Til LYDRUM #2: Vækst fandt vi nye klangfarver ved at skille vores blæserinstrumenter ad, samle dem igen og udvide dem med plastikslanger og vvs-rør. Det hele som led i uropførelsen af Sandra Boss' nye værk, Vækst, som vi havde bestilt til koncerten på Kunsthal Aarhus den 26. maj 2019.
Stilstand og bevægelse var undertitlen på LYDRUM #3, som fandt sted den 27. oktober 2019 i et privat hjem i Aarhus V. Musikken til den intime koncert var Morton Feldmans tyste og transparente Piano & String Quartet. Værket kan virke kølig og strukturel på overfladen, men som værket skrider frem omfavner lytteren og opløser tid og rum.
Sidste LYDRUM fandt sted den 24. november 2019 i Scandinavian Center. I samarbejde med AUT - Aarhus Unge Tonekunstnere - og koret Ensemble Edge uropførte vi et nyskrevet stedsspecifikt værk af Lil Lacy. Concerto for a Space and Time indtog gradvist det aflange offentlige rum og ind i værket indgik de forskellige repos, elevatorer og byggematerialer.
LYDRUM er støttet af Augustinus Fonden, Oticon Fonden, Toyota-Fonden, Beckett-Fonden, Knud Højgaards Fond, Statens Kunstfonds Legatudvalg for Musik, Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik, Dansk Komponistforenings Produktionspulje, KODA Kultur, Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, og Musikpuljen i Aarhus Kommune.
NYE KLANGFLADER
Århus Sinfonietta har siden sin oprettelse haft fokus på at afsøge nye musikalske spor og opdage nyt ubetrådt land. I 2019 fandt Århus Sinfonietta med SPOT Festival, Aarhus Jazz Festival og Aarhus Festuge nye klangflader i det musikalske grænseland mellem rytmisk og klassisk musik.
På SPOT Festival uropførte vi den 4. maj 2019, One world above, another below, en ny kammeropera af Lil Lacy med Katinka Fogh Vindelev (We Like We) i det bærende parti.
I flere år har projektet Nye Spor inddraget komponister, der også selv er udøvende musikere. Således er der blevet uropført værker af Gorm Askjær, Lil Lacy og Julie Kjær. I 2019 blev der tilføjet yderligere to værker af komponisterne Emil Palme og Irene Becker, der blev uropført i samarbejde med Aarhus Jazz Festival onsdag den 17. juli 2019 i Den Gamle Bys Helsingør Theater.
Under temaet Rum der forkynder uropførte Århus Sinfonietta værket ELEGI på Aarhus Festuge den 4. september 2019. Værket var skrevet til os af bandet SVIN, der havde ladet sig inspirere af både klassisk, vestlig og asiatisk musikhistorie. Gaffas anmelder var på pletten og skrev blandet andet:
SYMFONISK SVINERI PÅ HØJT NIVEAU
"Hovedindtrykket er en meget smuk og meget lidt svinsk koncert, hvor der helt i tråd med årets festugetema blev bygget en bæredygtig og arkitektonisk vellykket bro mellem den rytmiske og den klassiske musik, og hvor både Svin og Århus Sinfonietta nok fik nogle nye fans. Jeg håber, de fortsætter samarbejdet."
Gaffa, den 5. september 2019
Læs hele anmeldelsen her!
BLACK BOX MUSIC
Onsdag den 10. juli 2019 fyldte Århus Sinfonietta det aarhusianske spillested VoxHall med akustiske, elektroniske og alternative instrumenter, en sort box og visuelle overraskelser.
Simon Steen-Andersens prisvindende Black Box Music er del af Århus Sinfoniettas kernerepertoire og legende gør værket op med den traditionelle opstillingen med dirigent og musikere i krydsfeltet mellem komposition, installationskunst og performance.
Med os havde vi den norske solist Håkon Stene og sammen med ham gentog vi koncerten den 11. juli på den fynske Hindsgavl Festival.
PST!
I 2020 arbejder Århus Sinfonietta på at kunne gennemføre en formidlingsindsats med Black Box Music på en aarhusiansk folkeskole, der bygger videre på det samarbejde, som vi havde med Ungdomsskolen Knudmosen til koncerterne i 2019.
2020: ÅRHUS SINFONIETTA 30 ÅR
Århus Sinfonietta forbereder netop nu vores nye sæson, der kommer til at bestå af en masse jubilæumsprojekter.
I 2020 øger Århus Sinfonietta sit fokus på talentpleje og mentorship. Det er helt essentielt for os at tage ansvar for at udvikle vækstlaget for den eksperimenterende musik. Derfor har vi indledt et samarbejde med Det Jyske Musikkonservatoriums om projektet Århus Sinfonietta+.
Gennem projektet udgør Århus Sinfonietta kernen i et nyt kammerorkester, hvor konservatoriets instrumentalstuderende kommer til at sidde side om side med 15 af vores professionelle musikere.
Hold øje med vores hjemmeside og Facebook, hvor vi løbende lægger nyheder op.
TUSIND TAK!
Århus Sinfonietta brænder for at skabe unikke koncertoplevelser på et internationalt højt niveau for et bredt og mangfoldigt publikum.
I 2019 blev ensemblets aktiviteter muliggjort af stærke lokale og regionale samarbejder samt uvurderlig økonomisk støtte fra en række fonde og institutioner:
Samarbejdspartnere:
Christian Gerdes, overlæge
Aarhus Universitetshospital
Annemette Juul Pedersen, musikformidler
SPOT Festival
Ungdomsskolen Knudmosen
Spillestedet VoxHall
Hindsgavl Festival
Aarhus Jazz Festival
Aarhus Festuge
AUT - Aarhus Unge Tonekunstnere
Det Jyske Musikkonservatorium
Vokalgruppen Ensemble Edge
Aarhus Congress Center
Den Levende Kunstklub:
Aarhus Jazz Orchestra
Kunsthal Aarhus
Bora Bora
Støttegivere:
Augustinus Fonden
Oticon Fonden
Toyota-Fonden
Beckett-Fonden
Knud Højgaards Fond
Statens Kunstfonds Legatudvalg for Musik
Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik
Dansk Komponistforenings Produktionspulje
KODA Kultur
Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond
Musikpuljen, Aarhus Kommune