Gentænkt juleoratorium ser dagens lys
Komponisten Thomas Agerfeldt Olesen tager i sit juleoratorium udgangspunkt i en af julens helt store musikalske klassikere – den tyske komponist Johan Sebastian Bachs Juleoratorium skrevet til tekster af digteren Picander i 1734.
Thomas Agerfeldt Olesen siger selv om opgaven:
”Min opgave udgår fra Bachs Juleoratorium, men stykket er ikke tænkt som en kunstnerisk eller æstetisk antitese, skønt det ville have været den mere indlysende vej for en komponist i 2017. Det tager udgangspunkt i min egen oplevelse af Bachs værk som fuldstændig nødvendigt, som noget, der taler til et savn i tiden.”
“Mit stykke bliver en slags ’dogme-oratorium’, hvor et dogme er at følge den samme tekst som Bach har fulgt, både hvad angår evangeliet og Picanders poesi. Et andet dogme: Bachs Juleoratorium er afdækningen af et væsen, der lever og ånder gennem musik. Ved at være nær ved det væsen gennem hele kompositionsprocessen vil jeg forsøge at finde det igen. Det er en anden tid, andre toner, en frihed til at bryde med alle regler, f.eks. at hente en anden tekst end den originale ind og bryde med dogmet om originaltekst. Hvis spørgsmålet er Bachs Juleoratorium fra 1734, hvad er så mit svar i 2017?”
Værket har været flere år undervejs og det indholder bl.a. uddrag fra originalteksten fra Bachs Juleoratorium af Picander (1734), Lukasevangeliet samt citater fra Pegida- demonstrationer læst og hørt på internettet.
Århus Sinfonietta som fødselshjælper
Århus Sinfonietta har tidligere arbejdet sammen med Thomas Agerfeldt Olesen med stor succes. Dels omkring CD’en Tonkraftwerk som blev nomineret til P2 prisen i 2004, dels stykket Liebesbriefe fra 2010, der i 2017 blev gentaget på SUSÅ Festivalen med den tyske sanger Jenny Thiele som solist.
”Vi glæder os over, at Århus Sinfonietta kan være fødselshjælper for dette gentænkte projekt i anledning af Europæisk Kulturhovedstad 2017. Thomas’ dogmeprojekter som de f.eks. er kommet til udtryk i den koreografiske opera ”The Picture of Dorian Gray” fra 2013 er altid stærkt stimulerende udtryk – det er musik med mening. Samtidig er det en glæde at kunne samarbejde med så stærke kræfter som Peter Lodahl, Ars Nova Copenhagen, Vokalgruppen Concert Clemens, Det Jyske Musikkonservatoriums strygere og med dirigent Carsten Seyer-Hansen i spidsen for det hele,” udtaler projektleder Henrik Husum.
Medvirkende:
Peter Lodahl, tenorsolist
Carsten Seyer-Hansen, dirigent
Århus Sinfonietta
Ars Nova Copenhagen
Vokalgruppen Concert Clemens
Strygere fra Det Jyske Musikkonservatorium
Opførelser:
9. december 2017 klokken 15:00 i Skt. Lukas kirke, Aarhus.
10.december 2017 klokken 16:00 i Skt. Mortens Kirke, Randers
11. December 2017 klokken 20:00 i Holmens Kirke, København
Billetter via dette link eller Politiken PLUS. Billetter til opførelsen i Randers købes i døren.
Opførelserne er støttet af Statens Kunstfond, Aarhus Kommune, Dansk Komponistforening, Augustinus Fonden, Aarhus 2017, Wilhelm Hansen Fonden og Det Jyske Musikkonservatorium, Dansk Korforbund og Kong Christian den Tiendes Fond.
Om komponisten:
Komponisten Thomas Agerfeldt Olesen er en af de mest karakteristiske profiler inden for den ny kompositionsmusik i Danmark. Musikken er både original, visionær og imødekommende. Thomas Agerfeldt Olesens ambition om at skrive en musik, som først og fremmest er substantiel, ægte og tidssvarende, er tiltalende i en tid, hvor nye trends og skiftende modestrømninger er dagens orden.
Med både barndom og baggrund i Aarhus præsenteres Thomas Agerfeldt Olesens musik i dag på verdens klassiske musikscener. I 2014 turnerede Den Danske Strygekvartet i USA med musik af komponisten. I September 2017 kunne man høre Thomas Agerfeldt Olesens cellokoncert uropført af den tysk-franske cellist Nicolas Altstaedt i Aarhus med Aarhus Symfoniorkester. En cellokoncert der i 2017 blev uropført i revideret form med DR SymfoniOrkestret i DR Koncerthuset med tysk-canadisk Johannes Moser som solist.